Ο νέος πτωχευτικός νόμος που εισήχθη το 2020 επέφερε ουσιώδεις αλλαγές στη διαδικασία της εξυγίανσης και πτώχευσης με κυριότερη την δυνατότητα κήρυξης σε πτώχευση και των φυσικών προσώπων τα οποία δε φέρουν την εμπορική ιδιότητα.
Στο παρόν άρθρο προσπαθούμε να απαντήσουμε ευσύνοπτα σε 常见问题.
- Μπορώ να υποβάλω αίτηση πτώχευσης;
Αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση μπορούν να υποβάλλουν
α) τα φυσικά πρόσωπα και
β) τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό,
που βρίσκονται σε παύση πληρωμών, δηλαδή αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές τους σε ύψος τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%) των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών, εφόσον η συνολική οφειλή τους υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ.
Όταν την αίτηση την υποβάλει ο οφειλέτης, ως λόγος κήρυξης σε πτώχευση μπορεί να προβληθεί και η επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ανωτέρω υποχρεώσεων.
- Πότε επέρχεται η απαλλαγή των χρεών μου;
Τα φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται πλήρως από κάθε οφειλή προς τους πτωχευτικούς πιστωτές τριάντα έξι (36) μήνες από την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης ή την καταχώρηση του ονόματος τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας ή ένα έτος από τη ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον έχουν την κύρια κατοικία ή περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% των συνολικών υποχρεώσεών του και η ελάχιστη αξία τους δεν υπολείπεται του ποσού των 100.000 ευρώ. Εξαιρούνται όσα περιουσιακά στοιχεία αποκτήθηκαν σε χρονικό διάστημα 12 μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης πτώχευσης.
- Προστατεύεται η κύρια κατοικία μου;
Όχι, ο νέος νόμος δεν προβλέπει προστασία της κύριας κατοικίας, παρά μόνο για μια μερίδα δανειοληπτών που ονομάζονται ευάλωτοι από το νόμο και πληρούν εξαιρετικά χαμηλά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Τα ευάλωτα αυτά νοικοκυριά θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στην κατοικία τους μετά την πτώχευση, με τον όρο ότι αυτή θα μεταβιβαστεί σε Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων. Ο οφειλέτης θα καταβάλει ενοίκιο για 12 χρόνια και έκτοτε θα έχει τη δυνατότητα επαναγοράς. Σημειωτέο ότι ακόμη δεν έχει συσταθεί ο σχετικός φορέας.
- Τι πρέπει να προσέξω κατά την υποβολή της αίτησης πτώχευσης;
Κατά τη διαδικασία της πτώχευσης οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:
Α) Η απαλλαγή ενός οφειλέτη δεν συμπαρασύρει τυχόν συνοφειλέτες ή εγγυητές, οι οποίοι εξακολουθούν να ευθύνονται.
Β) Εκτός από τον ίδιο τον οφειλέτη, την αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση μπορεί να υποβάλει και ο εισαγγελέας πρωτοδικών, αλλά και κάθε πιστωτής.
Γ) Τυχόν μεταβιβάσεις στις οποίες προέβη ο οφειλέτης κατά το χρονικό διάστημα από την ημέρα που εκκίνησε η παύση πληρωμών έως την κήρυξή του σε πτώχευση και οι οποίες κριθούν επιζήμιες για τους πιστωτές του, μπορούν να ανακληθούν.
- Ποια χρέη συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό της συνολικής οφειλής μου;
Στα χρέη του οφειλέτη συμπεριλαμβάνονται όλες του οι οφειλές, όπως οι ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα πιστωτικά/χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και λοιπές οφειλές προς ιδιώτες.
- Εκτός από την πτώχευση, μου προσφέρει ο νέος πτωχευτικός νόμος εναλλακτικές επιλογές για τη ρύθμιση των χρεών μου;
Ναι, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να υποβάλουν αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους εκτός εάν 90% των συνολικών οφειλών σε χρηματοδοτικούς φορείς, στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα ή το σύνολο των οφειλών του προς τα πρόσωπα αυτά δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
Ακόμη σε προπτωχευτικό επίπεδο, είναι δυνατή η υποβολή αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα υπό την προϋπόθεση ότι δεν οδηγεί στη χειροτέρευση της θέσης των πιστωτών. Η διαδικασία εξυγίανσης μπορεί να εφαρμοσθεί όχι μόνο στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης, αλλά και στις περιπτώσεις όπου συντρέχει πιθανότητα αφερεγγυότητάς του και, μέσω της διαδικασίας αυτής, κρίνεται ότι είναι δυνατή η αποφυγή της.
- Τι είναι η πτώχευση μικρού αντικειμένου;
Η πτώχευση μικρού αντικειμένου είναι μια απλοποιημένη διαδικασία πτώχευσης και έχει ως στόχο την ταχύτερη ένταξη του οφειλέτη στο προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου.
Απευθύνεται σε οφειλέτες που υπάγονται στην έννοια της «πολύ μικρής οντότητας», και περιλαμβάνει φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, με ή χωρίς νομική προσωπικότητα, τα οποία, κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους, δεν υπερβαίνουν τα όρια δύο τουλάχιστον, από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:
- Σύνολο ενεργητικού (περιουσιακών στοιχείων) 350.000 ευρώ.
- Καθαρό ύψος κύκλου εργασιών 700.000 ευρώ
- Μέσο όρο απασχολουμένων, κατά τη διάρκεια της περιόδου, 10 άτομα.
Κατ’εξαίρεση, η «ετερόρρυθμη εταιρεία, η ομόρρυθμη εταιρεία, η ατομική επιχείρηση και κάθε άλλη οντότητα, που υποχρεούται να εφαρμόζει το νόμο 4308/2014 από φορολογική ή και άλλη νομοθετική διάταξη, εντάσσονται στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων με μόνη προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό του 1.500.000 ευρώ, χωρίς χρήση δεύτερου κριτηρίου,
Ειδικότερα, τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχείρηση και δε συντάσσουν ισολογισμούς μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία της πτώχευσης μικρού αντικειμένου, εφόσον η αξία του συνόλου της περιουσίας τους δεν υπερβαίνει το ύψος των 350.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η έλλειψη περιουσιακών στοιχείων διευκολύνει τη διαδικασία της κήρυξης σε πτώχευση και συμβάλλει στην ταχύτερη ολοκλήρωσή της.
Συμβουλευτείτε τους εξιδεικευμένους Νομικούς μας
托马斯·斯蒂芬.夏天
MDE律师
Υπ. Διδάκτωρ Εμπορικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ